7-dniowa dieta dla osób z IBS- 1700kcal
7 DNIOWA DIETA 1700 KCAL DLA OSÓB Z IBS (FAZA ELIMINACJI)
Dzień 1
Śniadanie: Owsianka z mandarynką, kiwi i syropem klonowym
Składniki:
- Płatki owsiane, 5 łyżek - 50 g
- Jogurt naturalny bez laktozy - 150 g
- Mandarynka, 1 szt. - 65 g
- Kiwi, 1 szt. - 75 g
- Syrop klonowy - 1 łyżka
Przygotowanie:
Płatki zalej letnią wodą, poczekaj aż zmiękną. Następnie dodaj jogurt i skrojone owoce. Całość polej syropem klonowym.
II Śniadanie: Kanapka z wędliną i roszponką
Składniki:
- *Chleb orkiszowy, 2 kromki - 80 g
- Masło, 1 łyżeczka - 5 g
- Wędlina z piersi indyka, 1 plaster - 25 g
- Roszponka, 1 garść - 10 g
Przygotowanie:
Przyrządź kanapkę z wymienionymi składnikami.
* wykorzystywany w diecie chleb orkiszowy można zastąpić sprawdzonym chlebem bezglutenowym
Obiad: Pomidorkowe spaghetti z bazylią
Składniki: (możesz przyrządzić od razu podwójną porcję na kolejny obiad):
- Spaghetti bezglutenowe - 70 g
- Pomidorki koktajlowe - 200 g
- Ser mozzarella light - 60 g
- Woda źródlana, 4-5 łyżek
- Bazylia świeża - 2 garście
- Pieprz czarny - szczypta
- Sól - szczypta
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. W międzyczasie w wysokim pojemniku zblenduj pomidorki koktajlowe z garścią bazylii oraz wodą (dodaj więcej wody jeśli chcesz, aby konsystencja była bardziej płynna). Przygotowany sos podgrzej przez chwilę na patelni z rozgrzaną oliwą, przypraw, dodaj ugotowany makaron oraz skrojoną na kosteczki mozzarellę. Gotowe danie udekoruj garścią bazylii.
Kolacja: Łosoś z sosem pomarańczowym
Składniki:
- Łosoś atlantycki - 100 g
- Ziemniak, 2 szt. - 150 g
- Pomarańcza, 0.5 szt. - 120 g
- Masło, łyżeczka - 5 g
- Roszponka, 2 garście - 50 g
- Pestki dyni, 1 garść - 30 g
- Pieprz czarny - szczypta
- Oliwa z oliwek, 1 łyżeczka - 5 g
Przygotowanie:
Ugotuj obrane ziemniaki. Łososia natrzyj przyprawami, skrop oliwą, ugotuj z obu stron w parowarze albo na durszlaku przykrytym pokrywką przez ok. 15 minut (do momentu kiedy mięso będzie miało jasnoróżowy kolor). W rondelku umieść masło, wyciśnięty sok z pomarańczy i startą skórkę. Gotuj przez kilka minut, mieszając trzepaczką do czasu, gdy sos będzie puszysty. Umytą roszponkę posyp podsmażonymi na suchej patelni pestkami dyni, skrop oliwą. Gotowe ziemniaki i łososia przełóż na talerz, całość polej przygotowanym wcześniej sosem.
Dzień 2
Śniadanie: Omlet z cukinią, fetą i kromką pieczywa
Składniki:
- Jajko, 2 szt. - 100 g
- Cukinia - 100 g
- Ser feta, plaster - 30 g
- Masło, 2 łyżeczki - 10 g
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny - szczypta
- Chleb orkiszowy, 1 kromka - 40 g
Przygotowanie:
Cukinię pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie. Wbij jajka na patelnię i dodaj rozkruszone kawałeczki fety. Całość przypraw, smaż na niedużym ogniu do czasu ścięcia się jajek. Spożyj z kromką pieczywa.
II Śniadanie: Jogurt z owocami
Składniki:
- Jogurt naturalny bez laktozy - 150 g
- Mandarynka, 2 szt. -130 g
- Winogrona, 1 garść - 70 g
Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt z owocami lub spożyj osobno.
Obiad: Pomidorkowe spaghetti z bazylią
Składniki:
- Spaghetti bezglutenowe - 70 g
- Pomidorki koktajlowe - 200 g
- Ser mozzarella light - 60 g
- Woda źródlana, 4-5 łyżek
- Bazylia świeża - 2 garście
- Pieprz czarny - szczypta
- Sól - szczypta
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. W międzyczasie w wysokim pojemniku zblenduj pomidorki koktajlowe z garścią bazylii oraz wodą (dodaj więcej wody jeśli chcesz, aby konsystencja była bardziej płynna). Przygotowany sos podgrzej przez chwilę na patelni z rozgrzaną oliwą, przypraw, dodaj ugotowany makaron oraz skrojoną na kosteczki mozzarellę. Gotowe danie udekoruj garścią bazylii.
Kolacja: Tosty z mozzarellą i sałatką
Składniki:
- Chleb orkiszowy, 4 kromki - 160 g
- Ser mozzarella light - 60 g
- Papryka czerwona, 0.5 szt. - 110 g
- Roszponka - 1 garść
- Pestki dyni, 1 garść - 30g
- Oliwa z oliwek, 1 łyżeczka - 5 g
Przygotowanie:
Na kromki pieczywa wyłóż plasterki mozzarelli i wstaw do piekarnika na 10 minut na 150'C. W międzyczasie przygotuj sałatkę: połącz roszponkę z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i skrojoną w kosteczki papryką. Całość skrop oliwą.
Dzień 3
Śniadanie: Jaglanka z winogronami
Składniki:
- Płatki jaglane, 5 łyżek - 50 g
- Jogurt naturalny bez laktozy - 150 g
- Winogrona, 2 garście - 140 g
Przygotowanie:
Płatki zalej letnią wodą, poczekaj aż zmiękną. Następnie dodaj jogurt i skrojone owoce.
II Śniadanie: Kanapki z masłem orzechowym i bananem
Składniki:
- Chleb orkiszowy, 2 kromki - 80 g
- Masło orzechowe, 1 łyżeczka - 10 g
- Banan, 1 szt. - 120 g
Przygotowanie:
Kromki pieczywa posmaruj masłem orzechowym, na wierzch połóż skrojonego na plasterki banana.
Obiad: Risotto z cukinią, pomidorami i papryką
Składniki: (możesz przyrządzić od razu podwójną porcję na kolację w kolejnym dniu):
- Ryż biały - 50 g
- Pomidory z puszki, 0.5 szklanki - 120 g
- Cukinia, 0.5 szt. - 150 g
- Papryka czerwona, 0.5 szt. - 110 g
- Ser feta, plaster - 30 g
- Oliwa z oliwek, łyżeczka - 5 g
- Pieprz czarny - szczypta
- Sól - szczypta
- Gałka muszkatołowa mielona - szczypta
- Woda źródlana - 4 łyżki
Przygotowanie:
Ryż zagotuj. W międzyczasie podduś pomidory na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodaj startą na tarce dynię oraz drobno pokrojoną paprykę. Podlej niewielką ilością wody i przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj ugotowany ryż i całość wymieszaj. Na koniec posyp skrojono drobno fetą.
Kolacja: Łosoś z sosem pomarańczowym
Składniki:
- Łosoś atlantycki - 100 g
- Ziemniak, 2 szt. - 150 g
- Pomarańcza, 0.5 szt. - 120 g
- Masło, 1 łyżeczka - 5 g
- Roszponka, 1 garść - 50 g
- Pestki dyni, 1 garść - 30 g
- Pieprz czarny - szczypta
- Oliwa z oliwek, łyżeczka - 5 g
Przygotowanie:
Ugotuj obrane ziemniaki. Łososia natrzyj przyprawami, skrop oliwą, ugotuj z obu stron w parowarze albo na durszlaku przykrytym pokrywką przez ok. 15 minut (do momentu kiedy mięso będzie miało jasnoróżowy kolor). W rondelku umieść masło, wyciśnięty sok z pomarańczy i startą skórkę. Gotuj przez kilka minut, mieszając trzepaczką do czasu, gdy sos będzie puszysty. Umytą roszponkę posyp podsmażonymi na suchej patelni pestkami dyni, skrop oliwą. Gotowe ziemniaki i łososia przełóż na talerz, całość polej przygotowanym wcześniej sosem.
Dzień 4
Śniadanie: Kanapki z wędliną i roszponką
Składniki:
- Chleb orkiszowy, 2 kromki - 80 g
- Masło, 1 łyżeczka - 5 g
- Wędlina z indyka, 2 plastry - 60 g
- Roszponka, 0.5 garści
Przygotowanie:
Przyrządź kanapkę z wymienionymi składnikami.
II Śniadanie: Serek wiejski z warzywami
Składniki:
- Serek wiejski (bez laktozy) - 200 g
- Papryka czerwona, 1 szt. - 230 g
- Ogórek świeży, 0.5 szt. - 90 g
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny - szczypta
Przygotowanie:
Serek wiejski wymieszaj ze skrojoną drobno papryką i ogórkiem. Przypraw do smaku.
Obiad: Pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym
Składniki: (możesz przyrządzić od razu podwójną porcję na kolację w kolejnym dniu)
- Mięso mielone wołowe - 150 g
- Jajko, 1 szt. - 50 g
- Natka pietruszki, 2 łyżki
- Mąka bezglutenowa, 2 łyżki - 20 g
- Bułka tarta, 2 łyżki - 20 g
- Wino białe, 2 łyżki - 20 g
- Oliwa z oliwek, 2 łyżeczki - 10 g
- Szczypiorek, 4 łyżki - 20 g
- Pomidor, 1 szt. - 170 g
- Passata pomidorowa, 0.5 szklanki - 120 g
- Woda źródlana, 0.5 szklanki - 120 g
- Ziemniak, 2 szt. - 150 g
- Papryka słodka w proszku, 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny - szczypta
Przygotowanie:
Ugotuj obrane ziemniaki. W międzyczasie połącz w misce mięso, pietruszkę, bułkę tartą, wino, 2 łyżki szczypiorku, paprykę i szczyptę soli i pieprzu. Składniki dobrze wymieszaj, uformuj dłonią małe pulpeciki, i poobtaczaj je w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Podsmaż pulpeciki aż będą miały złoty kolor. Pozostałą oliwę wlej do tej samej patelni, przesmaż szczypior i dodaj obrane wcześniej i pokrojone drobno pomidory. Duś przez ok. 8 minut. Dołóż passatę, wodę i dopraw. Do sosu włóż pulpeciki i chwilę podduś. Podaj z ugotowanymi ziemniakami.
Kolacja: Risotto z cukinią, pomidorami i papryką
Składniki:
- Ryż biały - 50 g
- Pomidory z puszki, 0.5 szklanki - 120 g
- Cukinia, 0.5 szt. - 150 g
- Papryka czerwona, 0.5 szt. - 110 g
- Ser feta, 1 plaster - 30 g
- Oliwa z oliwek, 1 łyżeczka - 5 g
- Pieprz czarny - szczypta
- Sól - szczypta
- Gałka muszkatołowa mielona - szczypta
- Woda źródlana - 4 łyżki
Przygotowanie:
Ryż zagotuj. W międzyczasie podduś pomidory na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodaj startą na tarce dynię oraz drobno pokrojoną paprykę. Podlej niewielką ilością wody i przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj ugotowany ryż i całość wymieszaj. Na koniec posyp skrojono drobno fetą.
Dzień 5
Śniadanie: Omlet ze szpinakiem i kromką pieczywa
Składniki:
- Jajko, 2 szt. - 100 g
- Szpinak, 1 garść - 25 g
- Masło, 2 łyżeczki - 10 g
- Chleb orkiszowy, 1 kromka - 40 g
- Pieprz czarny - szczypta
- Sól - szczypta
- Curry - szczypta
Przygotowanie:
Rozpuść na patelni masło, a następnie umieść szpinak. Podsmaż do momentu, kiedy będzie miękki, przypraw solą, pieprzem i curry. W miseczce ubij delikatnie jajka z solą i pieprzem, a następnie wlej masę na patelnię, i smaż do momentu, kiedy się zetnie (najlepiej pod przykrywką). Spożyj z kromką pieczywa.
II Śniadanie: Jogurt z mandarynką
Składniki:
- Jogurt naturalny bez laktozy - 150 g
- Mandarynka, 1 szt. - 65 g
Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt z mandarynką lub spożyj osobno.
Obiad: Pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym
Składniki:
- Mięso mielone wołowe - 150 g
- Jajko, 1 szt. - 50 g
- Natka pietruszki, 2 łyżki
- Mąka bezglutenowa, 2 łyżki - 20 g
- Bułka tarta, 2 łyżki - 20 g
- Wino białe, 2 łyżki - 20 g
- Oliwa z oliwek, 2 łyżeczki - 10 g
- Szczypiorek, 4 łyżki - 20 g
- Pomidor, 1 szt. - 170 g
- Passata pomidorowa, 0.5 szklanki - 120 g
- Woda źródlana, 0.5 szklanki - 120 g
- Ziemniak, 2 szt. - 150 g
- Papryka słodka w proszku, 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny - szczypta
Przygotowanie:
Ugotuj obrane ziemniaki. W międzyczasie połącz w misce mięso, pietruszkę, bułkę tartą, wino, 2 łyżki szczypiorku, paprykę i szczyptę soli i pieprzu. Składniki dobrze wymieszaj, uformuj dłonią małe pulpeciki, i poobtaczaj je w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Podsmaż pulpeciki aż będą miały złoty kolor. Pozostałą oliwę wlej do tej samej patelni, przesmaż szczypior i dodaj obrane wcześniej i pokrojone drobno pomidory. Duś przez ok. 8 minut. Dołóż passatę, wodę i dopraw. Do sosu włóż pulpeciki i chwilę podduś. Podaj z ugotowanymi ziemniakami.
Kolacja: Makaron z cukinią w mleczku kokosowym
Składniki: (możesz przyrządzić od razu podwójną porcję na kolację w kolejnym dniu)
- Makaron bezglutenowy - 60 g
- Cukinia, 0.5 szt. - 150 g
- Mleko kokosowe - 40 g
- Pestki dyni, 1 garść - 30 g
- Oliwa z oliwek, 1 łyżeczka - 5 g
- Curry - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny - szczypta
- Kurkuma mielona - szczypta
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente. W międzyczasie cukinię obierz obieraczką na długie plasterki, a następnie podsmaż na oliwie. Kiedy cukinia będzie miękka, zalej mlekiem kokosowym, przypraw curry, kurkumą, solą i pieprzem. Całość podduś ok. 5 minut. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody. Na końcu posyp podsmażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Dzień 6
Śniadanie: Placuszki bananowe z syropem klonowym
Składniki:
- Banan, 1 szt. - 120 g
- Jajko, 1 szt. - 50 g
- Mąka jaglana, 5 łyżek - 50 g
- Oliwa z oliwek, 1 łyżeczka - 5 g
- Syrop klonowy, 0.5 łyżki - 8 g
Przygotowanie:
Widelcem rozgnieć banana, wymieszaj z jajkiem i mąką. Następnie kładź masę łyżką na rozgrzaną na patelni oliwę. Smaż po obu stronach aż do zarumieniania się placków. Gotowe placki polej syropem klonowym.
II Śniadanie: Kanapki z fetą i ogórkiem
Składniki:
- Chleb orkiszowy, 2 kromki - 80 g
- Ser feta, 1 plaster - 30 g
- Ogórek świeży, 0.5 szt. - 90 g
Przygotowanie:
Na kromkach pieczywa rozsmaruj cienko fetę, a następnie ułóż plastry skrojonego ogórka.
Obiad: Makaron z cukinią w mleczku kokosowym
Składniki: Makaron bezglutenowy - 60 g
- Cukinia, 0.5 szt. - 150 g
- Mleko kokosowe - 40 g
- Pestki dyni, 1 garść - 30 g
- Oliwa z oliwek, 1 łyżeczka - 5 g
- Curry - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny - szczypta
- Kurkuma mielona - szczypta
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente. W międzyczasie cukinię obierz obieraczką na długie plasterki, a następnie podsmaż na oliwie. Kiedy cukinia będzie miękka, zalej mlekiem kokosowym, przypraw curry, kurkumą, solą i pieprzem. Całość podduś ok. 5 minut. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody. Na końcu posyp podsmażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Kolacja: Pieczone ziemniaki z jajkiem sadzonym i mizerią
Składniki: (możesz przyrządzić od razu podwójną porcję ziemniaków i mizerii na obiad w kolejnym dniu)
- Ziemniak, 4 szt. - 300 g
- Jajko, 2 szt. - 100 g
- Ogórek świeży, 1 szt. - 180 g
- Jogurt naturalny bez laktozy, 2 łyżki - 50 g
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny - szczypta
- Tymianek suszony - 1 łyżka
- Masło, 1 łyżeczka - 5 g
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój w plastry, a następnie połóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrop oliwą z oliwek, przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 30 minut na 200'C. W międzyczasie skrój ogórka na plastry, przypraw solą, cukrem i pieprzem, wymieszaj z jogurtem. Na niewielkiej patelni rozpuść masło, wbij jajka i smaż do momentu ścięcia się białka. Gotowe jajka sadzone wyłóż na upieczone ziemniaki, podawaj z mizerią.
Dzień 7
Śniadanie: Owsianka z pomarańczą
Składniki:
- Płatki owsiane, 5 łyżek - 50 g
- Jogurt naturalny bez laktozy - 150 g
- Pomarańcza, 1 szt. - 240 g
Przygotowanie:
Płatki zalej letnią wodą, poczekaj aż zmiękną. Następnie dodaj jogurt i skrojone owoce.
II Śniadanie: Serek wiejski na słodko
Składniki:
- Serek wiejski (bez laktozy) - 200 g
- Kiwi, 1 szt. - 75 g
- Winogrona, 1 garść - 70 g
Przygotowanie:
Serek wymieszaj ze skrojonymi owocami.
Obiad: Pieczone ziemniaki z jajkiem sadzonym i mizerią
Składniki:
- Ziemniak, 4 szt. - 300 g
- Jajko, 2 szt. - 100 g
- Ogórek świeży, 1 szt. - 180 g
- Jogurt naturalny bez laktozy, 2 x łyżki - 50 g
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny - szczypta
- Tymianek suszony - 1 łyżka
- Masło, 1 łyżeczka - 5 g
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój w plastry, a następnie połóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrop oliwą z oliwek, przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 30 minut na 200'C. W międzyczasie skrój ogórka na plastry, przypraw solą, cukrem i pieprzem, wymieszaj z jogurtem. Na niewielkiej patelni rozpuść masło, wbij jajka i smaż do momentu ścięcia się białka. Gotowe jajka sadzone wyłóż na upieczone ziemniaki, podawaj z mizerią.
Kolacja: Tosty z serem brie i winogronami
Składniki:
- Chleb orkiszowy, 4 kromki - 160 g
- Ser brie, 3 plastry - 60 g
- Winogrona, 1 garść - 70 g
Przygotowanie:
Na kromki pieczywa wyłóż plasterki sera brie, a na wierzch przekrojone na połówki winogrona. Wstaw do piekarnika na 10 minut na 150'C.
Ocena całkowitej przemiany materii to 1 krok w celu ustalenia kaloryczności diety redukcyjnej. Następnie, należy wprowadzić deficyt energetyczny, czyli od uzyskanej wartości odjąć ok. 500kcal* Niezwykle istotnym elementem w kontekście redukcji masy ciała jest aktywność fizyczna. Wybierz taki rodzaj aktywności, który lubisz najbardziej - nie musi być to koniecznie bieganie czy crossfit. Jazda na rowerze, squash, dynamiczne spacery czy taniec, wdrażane regularnie, 2x w ciągu tygodnia pozwolą na spotęgowanie i utrzymanie efektów diety redukcyjnej. Nie popadaj w skrajności! Podjęcie się intensywnych ćwiczeń 4x w tygodniu zazwyczaj kończy się fiaskiem…Dlatego też postaw na rzadsze, ale regularne ćwiczenia!
*jest to wartość uśredniona, która możne być różna w zależności od danej osoby