Zdrowe święta z IBS
Wiemy, co zdrowe logo

Zdrowe święta z IBS

shadow illustration

ŚWIĄTECZNE PRZEPISY ZGODNE Z DIETĄ LOW FODMAP

 

PIERNIK POMARAŃCZOWY

•1½ szklanki mąki z komosy ryżowej- 225 g
•1½ szklanki mączki migdałowej- 225 g
•⅓ cukier puder- 70 g
•1½ łyżeczki sody oczyszczonej
•½ łyżeczki soli
•1 łyżeczka mielonego imbiru
•2 duże jajka
•¾ szklanka jogurtu bez laktozy- 200 g
•½ szklanki dyni, startej- 150 g
•¼ szklanki oleju roślinnego- 35 g
•¼ szklanki syropu słodowego z ryżu- 150 g
•1 łyżka skórki pomarańczowej, startej
•1 łyżka świeżego soku pomarańczowego
 

WYKONANIE

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C/356°F.
2. Przesiej suche składniki (oprócz mączki migdałowej i cukru) do dużej miski. Dodaj mączkę migdałową i cukier.
3. Wymieszaj jajka, jogurt, dynię, sok i skórkę z pomarańczy, syrop i olej.
4. Przygotuj brytwannę – lekko spryskaj olejem i wyłóż spód papierem do pieczenia. Wlej mieszankę do blachy.
5. Piecz przez 45-50 minut lub do momentu, gdy szpikulec wyjdzie czysty ze środka ciasta. GOTOWE!

 

PIERNICZKI Z MĄKI GRYCZANEJ

•300 g mąki gryczanej
•1 jajko
•100 g masła
•5 łyżek jogurtu naturalnego bez laktozy
•3 łyżki cukru
•3 łyżki syropu klonowego
•4 łyżki kakao
•1 łyżki przyprawy korzennej
•1/4 łyżki sody oczyszczonej
•mąka gryczana do posypania ciasta
•lukier (1 szklanka cukru pudru + 2 białka + 1/2 łyżeczki soku z cytryny)

WYKONANIE

1. Przesiać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodać miękkie masło, jogurt, cukier, syrop klonowy, kakao, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną.
2. Ciasto zagnieść, ukształtować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
3. Schłodzone ciasto posypać mąką i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wykroić pierniczki za pomocą foremek.
4. Pierniczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
5. Po upieczeniu pierniczków przygotować lukier: utrzeć białka z cukrem pudrem na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny.
6. Pierniczki udekorować lukrem za pomocą szprycy.
shadow illustration

PIEROGI Z MĄKI RYŻOWEJ I ZIEMNIACZANEJ Z FARSZEM Z BOCZNIAKÓW

CIASTO:
•150 g mąki ziemniaczanej
•75 g mąki ryżowej
•200-300 ml ciepłej wody
•1 łyżka oleju
•Szczypta soli
•50 g zmielonego siemienia lnianego
FARSZ:
•400 g boczniaków
•1 szalotka lub szczypiorek
•Oliwa czosnkowa
•Sól i pieprz do smaku

WYKONANIE

CIASTO:
Składniki suche włóż do miski i wymieszaj. Dodawaj stopniowo wodę z olejem i wyrabiaj ciasto. Ciasto powinno być wilgotne, ale odchodzić od ręki. Ciasto owiń folią i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie możesz zacząć wycinać ciasto na pierogi.
FARSZ:
Boczniaki oczyść i pokrój na małe kawałki. Szalotkę posiekaj i podsmaż z oliwą, ewentualnie podlewając wodą, aby się poddusiły ale też zarumieniły. Dopraw solą i pieprzem. Taki farsz nakładaj do pierogów.

 

RYBA PO GRECKU

•120 g filetów białej ryby, np. dorsza
•Mąka gryczana
•100 g marchewki
•50 g selera
•50 g pietruszki
•20 g zielonej części pora
•10 g zielonej części dymki (szczypioru)
•0,5 szklanki wrzątku
•30 g koncentratu pomidorowego
•1/4 łyżeczki soli
•ziele angielskie
•1 listek laurowy
•Szczypta pieprzu
•1/2 łyżeczki słodkiej papryki

WYKONANIE

1. Rybę dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i posyp solą i pieprzem. Odłóż na bok.
2. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzyj na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą, posól. Gotuj 15 min z uchyloną pokrywką. Pod koniec dodaj listek laurowy i ziele angielskie.
3. W tym czasie pokrój pora w cieniutkie paseczki, tak samo szczypiorek. Zeszklij je na oleju, a następnie dodaj do warzyw i gotuj wszystko razem.
4. Odlej trochę wywaru z warzyw i rozmieszaj w nim koncentrat pomidorowy.  Dodaj do warzyw.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Jeśli jest za dużo wywaru to możesz go odparować.
6. Rybę obtaczaj w mące gryczanej i smaż na rozgrzanej patelni.
7. Przygotuj żaroodporne naczynie i wyłóż trochę gorących warzyw na spód, na to połóż rybę i na koniec resztę warzyw.
8. Rybę po grecku możesz jeść od razu na ciepło lub na zimno.

 

 

Źródła zdjęć:
https://monashfodmap.com/recipe/orange-gingerbread-loaf/
https://www.fodmap.pl/pierniczki-low-fodmap-z-maki-gryczanej
https://smakfit.wordpress.com/2020/12/22/swieta-low-fodmap/
https://smakfit.wordpress.com/2020/12/22/swieta-low-fodmap
https://mojfodmap.wordpress.com/2018/11/08/ryba-po-grecku/