Wiemy, co zdrowe logo

Zdrowe święta z IBS

shadow illustration

ŚWIĄTECZNE PRZEPISY ZGODNE Z DIETĄ LOW FODMAP

 

PIERNIK POMARAŃCZOWY

•1½ szklanki mąki z komosy ryżowej- 225 g
•1½ szklanki mączki migdałowej- 225 g
•⅓ cukier puder- 70 g
•1½ łyżeczki sody oczyszczonej
•½ łyżeczki soli
•1 łyżeczka mielonego imbiru
•2 duże jajka
•¾ szklanka jogurtu bez laktozy- 200 g
•½ szklanki dyni, startej- 150 g
•¼ szklanki oleju roślinnego- 35 g
•¼ szklanki syropu słodowego z ryżu- 150 g
•1 łyżka skórki pomarańczowej, startej
•1 łyżka świeżego soku pomarańczowego
 

WYKONANIE

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C/356°F.
2. Przesiej suche składniki (oprócz mączki migdałowej i cukru) do dużej miski. Dodaj mączkę migdałową i cukier.
3. Wymieszaj jajka, jogurt, dynię, sok i skórkę z pomarańczy, syrop i olej.
4. Przygotuj brytwannę – lekko spryskaj olejem i wyłóż spód papierem do pieczenia. Wlej mieszankę do blachy.
5. Piecz przez 45-50 minut lub do momentu, gdy szpikulec wyjdzie czysty ze środka ciasta. GOTOWE!

 

PIERNICZKI Z MĄKI GRYCZANEJ

•300 g mąki gryczanej
•1 jajko
•100 g masła
•5 łyżek jogurtu naturalnego bez laktozy
•3 łyżki cukru
•3 łyżki syropu klonowego
•4 łyżki kakao
•1 łyżki przyprawy korzennej
•1/4 łyżki sody oczyszczonej
•mąka gryczana do posypania ciasta
•lukier (1 szklanka cukru pudru + 2 białka + 1/2 łyżeczki soku z cytryny)

WYKONANIE

1. Przesiać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodać miękkie masło, jogurt, cukier, syrop klonowy, kakao, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną.
2. Ciasto zagnieść, ukształtować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
3. Schłodzone ciasto posypać mąką i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wykroić pierniczki za pomocą foremek.
4. Pierniczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
5. Po upieczeniu pierniczków przygotować lukier: utrzeć białka z cukrem pudrem na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny.
6. Pierniczki udekorować lukrem za pomocą szprycy.
shadow illustration

PIEROGI Z MĄKI RYŻOWEJ I ZIEMNIACZANEJ Z FARSZEM Z BOCZNIAKÓW

CIASTO:
•150 g mąki ziemniaczanej
•75 g mąki ryżowej
•200-300 ml ciepłej wody
•1 łyżka oleju
•Szczypta soli
•50 g zmielonego siemienia lnianego
FARSZ:
•400 g boczniaków
•1 szalotka lub szczypiorek
•Oliwa czosnkowa
•Sól i pieprz do smaku

WYKONANIE

CIASTO:
Składniki suche włóż do miski i wymieszaj. Dodawaj stopniowo wodę z olejem i wyrabiaj ciasto. Ciasto powinno być wilgotne, ale odchodzić od ręki. Ciasto owiń folią i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie możesz zacząć wycinać ciasto na pierogi.
FARSZ:
Boczniaki oczyść i pokrój na małe kawałki. Szalotkę posiekaj i podsmaż z oliwą, ewentualnie podlewając wodą, aby się poddusiły ale też zarumieniły. Dopraw solą i pieprzem. Taki farsz nakładaj do pierogów.

 

RYBA PO GRECKU

•120 g filetów białej ryby, np. dorsza
•Mąka gryczana
•100 g marchewki
•50 g selera
•50 g pietruszki
•20 g zielonej części pora
•10 g zielonej części dymki (szczypioru)
•0,5 szklanki wrzątku
•30 g koncentratu pomidorowego
•1/4 łyżeczki soli
•ziele angielskie
•1 listek laurowy
•Szczypta pieprzu
•1/2 łyżeczki słodkiej papryki

WYKONANIE

1. Rybę dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i posyp solą i pieprzem. Odłóż na bok.
2. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzyj na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą, posól. Gotuj 15 min z uchyloną pokrywką. Pod koniec dodaj listek laurowy i ziele angielskie.
3. W tym czasie pokrój pora w cieniutkie paseczki, tak samo szczypiorek. Zeszklij je na oleju, a następnie dodaj do warzyw i gotuj wszystko razem.
4. Odlej trochę wywaru z warzyw i rozmieszaj w nim koncentrat pomidorowy.  Dodaj do warzyw.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Jeśli jest za dużo wywaru to możesz go odparować.
6. Rybę obtaczaj w mące gryczanej i smaż na rozgrzanej patelni.
7. Przygotuj żaroodporne naczynie i wyłóż trochę gorących warzyw na spód, na to połóż rybę i na koniec resztę warzyw.
8. Rybę po grecku możesz jeść od razu na ciepło lub na zimno.

 

 

Źródła zdjęć:
https://monashfodmap.com/recipe/orange-gingerbread-loaf/
https://www.fodmap.pl/pierniczki-low-fodmap-z-maki-gryczanej
https://smakfit.wordpress.com/2020/12/22/swieta-low-fodmap/
https://smakfit.wordpress.com/2020/12/22/swieta-low-fodmap
https://mojfodmap.wordpress.com/2018/11/08/ryba-po-grecku/

Drogi Użytkowniku,

Prosimy o kliknięcie przycisku „zgadzam się” poniżej tego komunikatu, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych (po 25 maja 2018 r.), zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług i funkcjonalności na stronie internetowej salveopharma oraz jej podstronach, a także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Partnerów, w celu zapewnienia Tobie możliwości korzystania ze wszystkich funkcjonalności, a także w celach marketingowych.

Jeżeli nie ukończyłeś 18 roku życia, o wyrażenie zgody poproś rodzica lub opiekuna prawnego.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać, a informację jak to zrobić znajdziesz klikając na ten link.

Twoje dane będziemy przetwarzać na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody w celu prawidłowej realizacji umowy, tj. udostępnienia Tobie treści i funkcjonalności na naszej stronie.

Wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych jest warunkiem korzystania przez Ciebie z usług i funkcjonalności na stronie na naszej stronie. Jeżeli nie wyrażasz zgody, prosimy o kliknięcie przycisku „nie zgadzam się” poniżej i opuszczenie strony.

Jakie dane osobowe zbieramy?

W takcie korzystania przez Ciebie z naszej strony zbieramy dane zapisywane w plikach cookies (w tym Twoja lokalizacja, nr IP, czy rodzaj urządzenia, z którego korzystasz), pozwalające na analizę Twojej aktywności na stronie. Ponadto, skorzystanie z niektórych funkcjonalności może wymagać podanie przez Ciebie adresu e-mail lub imienia i nazwiska.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorem Twoich danych osobowych będzie Salveo Poland sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie (02-761) przy ul. Cypryjskiej 2A, dla której akta rejestrowe pod nr KRS 0000417432 prowadzi Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie.

W jakich celach przetwarzamy Twoje dane?

Twoje dane osobowe będziemy przetwarzać w celach określonych w Polityce Prywatności, m.in. w celu:

  • dokonywania analiz i pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom, w tym poprzez narzędzia dostarczane przez Google,
  • dopasowania treści stron i ich tematyki, w tym tematyki ukazujących się materiałów do Twoich zainteresowań,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • przekazywania na Twoje życzenie informacji i podręczników, które nie są dostępne na stronie, bezpośrednio na Twój adres e-mail treści.

Komu możemy przekazać Twoje dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, w tym na terenie Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej, np. świadczącym usługi przechowywania danych na serwerach, agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług, Partnerom oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa. Dane o Twojej aktywności na stronie mogą być również zbierane przez naszych Partnerów.

Jakie są Twoje uprawnienia?

Informujemy, że przysługują Tobie w szczególności następujące prawa:

  • prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania,
  • prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych,
  • prawo do wycofania zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych – co będzie skutkowało brakiem możliwości dalszego korzystania przez Ciebie z naszej strony i jej funkcjonalności,
  • prawo do przenoszenia danych,
  • prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Szczegółową informację na temat przysługujących Tobie praw znajdziesz klikając w ten link.

Jak długo będziemy przechowywać Twoje dane?

Twoje dane będziemy przechowywać przez okres niezbędny do zapewnienia prawidłowego korzystania przez Ciebie z treści i funkcjonalności na naszej stronie, a także pozwalający nam na pomiary i analizę ruchu na stronie. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając w ten link.

 

Drogi Użytkowniku,

Korzystanie ze strony internetowej salveopharma wymaga wyrażenia przez Ciebie zgody